Appeltaart


1. Ingrediënten
mespuntje zout
stuk grote ei
240  gram ijskoude boter
135  gram fijne suiker
400  gram patentbloem

2. Bereiding
1. Voorbereiding: vet de vorm - bodem en zijkanten - licht in met boter als je een lichte korst wilt hebben. Vet de vorm - bodem en zijkanten - licht in met boter en bestuif met patentbloem, als je een iets minder lichte korst wilt hebben. Vet de vorm - bodem en zijkanten - licht in met boter en bestuif met paneermeel, als je een donkere korst wilt hebben. Verwarm de oven op 175 graden Celcius.
2. Bereiden: alle ingrediƫnten moeten koud worden verwerkt. De ingrediƫnten met de keukenmachine in maximaal 2 minuten tot een deegbal verwerken met de pulsstand. Daarna handen onder koud stromend water houden en goed afdrogen. Met je koude handen het deeg tot een bal kneden in 15 seconden. De deegbal in huishoudfolie wikkelen en in de koelkast leggen. Na 24 uur het deeg uit de koelkast halen en verwerken.
3. Het deeg uit de koelkast halen en in drie gelijke stukken snijden. Twee stukken kneden tot het deeg soepel is en op een met patentbloem bestrooide werkplek leggen. Het deeg een beetje aandrukken en dan plasticfolie er overheen. Met de deegroller er een mooie lap van rollen met een dikte van 3 mm. De springvorm of elke andere vorm licht invetten met boter. De deeglap in de vorm leggen en de rand aan de bovenkant licht aandrukken. Mocht het je niet lukken om een grote deeglap te rollen, doe het dan in meerdere stukken. Als de vorm maar helemaal wordt bedekt. Wil je een donkere korst aan de buitenkant, vet dan de bodem en wanden van de vorm licht in met boter en daarna licht bestuiven met paneermeel. Wil je een lichte buitenkant dan invetten met boter en bestuiven met patentbloem. Wil je een zeer lichte buitenkant dan alleen invetten met boter. Net wat je mooi vindt. Maak de deeglap niet te dik, want dat heeft geen enkele nut. Allen als je het lekker vindt mag alles. Verdeel daarna twee verkruimelde beschuiten over de bodem van de appeltaart en bestrooi daarna de bodem met een halve eetlepel custardpoeder.
4. Appels schillen en het klokhuis verwijderen. Het maakt niets uit of je ze in grote of klein blokjes of in schijven snijdt. De appels vermengen met het kaneel en de suiker en daarna in de vorm leggen. Als je voor de bovenst laag appels schijfjes gebruikt, wordt de taart mooier. Je kunt de te maken deegplakjes er dan mooier horizontaal op leggen.
5. Het derde stuk deeg kneden tot het deeg soepel is en op een met patentbloem bestrooide werkplek leggen. Het deeg een beetje aandrukken en dan plasticfolie er overheen. Met de deegroller er een mooie lap van rollen met een dikte van 3 mm. Daar reepjes van snijden van 1 cm breed en die op de appels leggen. De randen goed aandrukken. Overtollig deeg aan de randen wegduwen. Het deeg insmeren met een mengsel van geklutst ei en een theelepel water. Het deeg wordt dan mooi bruin. De taart kan de oven in.
6. Als de taart uit de oven komt, 10 minuten laten staan en dan de vorm verwijderen.

Tip  Vooral alle ingredienten niet te lang mixen. Het deeg moet echt klaar zijn, binnen 2 minuten. Anders wordt het taai. Experimenteer met meer en minder suiker. Je mag het deeg uiteraard ook verdelen voor 6 kleine taartjes. Het ligt eraan welke vorm je gebruikt. Neem je een 26 cm vorm, dan heb je meer deeg voor de randen en de lijnen op de taart. Is ook leuk. Van het deeg wat je dan overhoud, maak je een eigen fantasietaartje.

Bron  http://www.taartenheer.eu/ 

Geplaatst door  Taartenheer
Algemene informatie
Gerecht type(n):  • Nagerecht
Bereidingstijd:  60 - 70 minuten
Keuken:  Nederlandse
Aantal personen:  8
Score:  Nog geen score

 

Extra informatie
Vegetarisch

Opties
E-mail dit recept aan vriend(in)
Printversie

Online Coach nodig? · Zoeken · Top 7 · Over ons · Disclaimer · Webmasters · FAQ · RSS · Algemene voorwaarden · Inloggen · Recept toevoegen

© 2010 Ylona® - Powered by OPH