Gevulde speculaas, Sinterklaasrecept


1. Ingrediënten
250  gram zelfrijzende bakmeel
eetlepels speculaaskruiden
150  gram basterdsuiker
150  gram boter
eetlepels melk
300  gram amandelspijs
50  gram witte amandelen
eidooiers

2. Bereiding
1. Doe het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom en snijd de boter hierin met twee messen klein. Voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg.
2. Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat - als een staaf, rechthoek of hartvorm. Spreid de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand. Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan. Versier met de amandelen en bestrijk de bovenkant met de met de melk losgeroerde eidooier.
3. Schuif de bakplaat iets onder het midden van een matig warme oven (ongeveer 150 graden) en bak de koek in een half uur tot drie kwartier goudbruin en gaar.
4. Laat de gevulde speculaas vlakliggend afkoelen.

Tip  Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en BelgiĆ« gemaakt en gegeten. Er zijn twee verklaringen voor het woord speculaas: Het Latijnse woord speculator ("hij die alles ziet"); wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas Het Latijnse woord speculum ("spiegel") omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gemaakt is. Kenmerkend voor speculaas zijn de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

Bron  http://www.sinterklaasrecepten.com/ 

Geplaatst door  Sinterklaasrecepten
Algemene informatie
Gerecht type(n):  • Nagerecht
Bereidingstijd:  > 120 minuten
Keuken:  Nederlandse
Aantal personen:  4
Score:  Nog geen score

 

Extra informatie
Vegetarisch

Opties
E-mail dit recept aan vriend(in)
Printversie

Online Coach nodig? · Zoeken · Top 7 · Over ons · Disclaimer · Webmasters · FAQ · RSS · Algemene voorwaarden · Inloggen · Recept toevoegen

© 2010 Ylona® - Powered by OPH